Rejeneratif Tarım
“Rejeneratif Tarım”, diğer faydaların yanı sıra, toprak organik maddesini yeniden inşa ederek ve bozulmuş toprak biyoçeşitliliğini onararak iklim değişikliğini tersine çeviren ve hem karbon azalmasına hem de su döngüsünün iyileşmesine neden olan çiftçilik ve otlatma uygulamalarını tanımlar.
Rejeneratif tarım pamuk çiftçiliğine yaklaşmanın bir yolu olarak da tanımlanabilir.
Rejeneratif tarımın anahtarı, sadece toprağa “zarar vermemek” değil, aynı zamanda toprağı ve çevreyi yenileyen ve canlandıran teknolojileri kullanarak toprağı gerçekten iyileştirmesidir.
Rejeneratif tarım, toprağı bozmak yerine aynı anda iyileşirken yüksek kaliteli, besleyici yoğun gıda üretebilen ve nihayetinde üretken çiftliklere ve sağlıklı topluluklara ve ekonomilere yol açan sağlıklı topraklara yol açar. Gıda üretimini, çiftçilerin gelirlerini ve özellikle üst toprağı artırmak için koruyucu toprak işleme, örtü bitkileri, ürün rotasyonu, kompostlama, mobil hayvan barınakları ve mera kırpma dahil olmak üzere permakültür ve organik tarım uygulamalarını içeren dinamik ve bütünsel bir sistemdir.
Nanoteknoloji kumaş
Nanoteknoloji kumaşlar, hidrofobiklik ve yüksek dayanıklılık gibi özel niteliklere sahip olacak şekilde üretilen tekstillerdir. Bu özellikler, belirli özelliklere sahip nanoliflerin dokunarak, bakteri direnci ve kir ve su direnci oluşturan “nilüfer bitkisi” etkisi gibi özellikler sağlayabilen nanopartiküllerin eklenmesiyle oluşturulur.
Nanoteknoloji tekstil endüstrisini tamamen dönüştürme olanağına sahipler.
Nanoteknoloji kumaşlar bir dizi farklı prosedür kullanılarak üretilebilir. Bu işlemlerden birine Sol-jel denir ve malzemeye nanopartiküller yerleştirmek için kumaşları bir jel çözeltisine daldırır. Başka bir işlem, nanoteknoloji kumaşlar oluşturmak için plazmayı kullanır. Plazma kumaş üzerinde radikal bölgeler oluşturur ve yüzeye nanopartiküller yerleştirmek için de kullanılabilir. Nanoteknoloji kumaşlar için bazı önemli ve faydalı uygulamalar, hastaneler için kırışmaya ve lekeye dayanıklı giysiler ve antimikrobiyal giysiler içerir. Bu etkiler, hızlı ve etkili bir mikrodalga plazma işlemi ile Thierry plazma sistemleri kullanılarak kumaşlar üzerinde üretilebilir.
Tekstil Ve Nanoteknoloji
Nanoteknoloji kullanılarak tekstillere kazandırılan özellikler arasında su iticilik, kir direnci, buruşma direnci, bakteri önleyici, antistatik ve UV koruması, alev geciktirme, boyama kabiliyetinin iyileştirilmesi, kendi kendini temizleyen kumaşlar vb. sayılabilir. Bunlar arasında önemli uygulamalar kısaca açıklanmıştır.
Nanoteknolojik Kumaş Özellikleri
• Tekstilde dokunan leke tutmaz ve buruşmaz iplikler
• Vücut ısıtıcıları, değişen vücut sıcaklıklarına yanıt veren Faz Değiştirme Malzemeleri (PCM’ler) kullanır
• Gümüş nano parçacıklarla işlenmiş nano çoraplar. Gümüş enfeksiyon ve kokuya karşı etkilidir.
• su geçirmezlik:
• UV Koruyucu Kaplama:
• Kendi Kendini Temizleyen Kumaşlar:
• Anti-bakteriyel Kaplamalar:
• Ekonomik ve Çevresel Yönler:
Nanoteknoloji Kullanım Alanları Nelerdir?
Tekstil malzemeleri, spor malzemeleri, mayo, esnek elektronik devreler, yaşam tarzı uygulamaları alanlarında nanoteknolojik kumaş kullanılmaktadır.
Akıllı Kumaşlar
Sıcaklık düzenlemesi için kıyafetlerinizle doğrudan iletişim kurduğunuzu ve kıyafetinizin otomatik olarak kendisini soğutarak veya ısıtarak tepki verdiğini hayal edin. Veya bir maraton koşarken, formanız gerçek zamanlı kondisyon bilgilerini doğrudan antrenörünüze veya doktorunuza gönderebilir. Tüm bunlar akıllı kumaşların geliştirilmesiyle mümkün olabilir.
Akıllı kumaşların amacı, kullanıcıya zevk, performans ve güvenlik açısından katma değer sağlamaktır. Bunlar sağlık, güvenlik, güvenlik ve yaşam tarzı izlemeye kadar uzanır.
Akıllı Kumaşların Özellikleri Nelerdir?
Akıllı kumaşlar, teknolojiyi moda ve tasarım amaçlı kullananlardır. Işıklandırma, ses vb. aracılığıyla çok duyusal bir deneyim ekleme olanağı sağlarlar. Örnekler arasında yanan spor ayakkabılar ve vücut ısısıyla renk değiştiren kumaşlar sayılabilir.
Performansı iyileştirmeye odaklanan akıllı kumaşlar, insan işlevlerine yardımcı olur, vücut ısısı, terleme, kalp atış hızı, nefes alma vb. gibi hususları kontrol eder. Vücut ısısını düzenleyebilen giysiler, radyasyon gibi çevresel tehlikelere karşı koruma sağlayan tekstiller bu duruma örnek verilebilir.